Friday, December 31, 2010

2011 ini dari saya yang k u r a n g m a t a n g , , ,

Masuk tahun ini, umur saya sudah 23 tahun. jika di kira dari angka tahun 2011 itu. ya umur saya sudah 23 tahun. (jika dulu umur begini sudah ada 3 orang anak. err. atau lebih gamaknya)

banyak perkara yang terjadi pada saya. ada yang baik. ada yang kurang baik. ada yang memang betul-betul tak baik. tetapi semua perkara itu mendewasakan saya yang ku-ra-ng m a t a n g ini. ya saya mengaku. memang agak kurang matang. perangai macam b u d a k - b u d a k tak cu-k-up um-ur.

tapi saya ada mereka ini. :)

mereka buah hati saya. :)
terima kasih riey

dan mereka ini yang banyak mengajar saya. terima kasih.
buat mereka saya doakan yang terbaik buat anda semua. ingat pesan saya. perbuatan tidak semudah kata-kata. tetapi tidak rugi untuk kita mencuba. bangkit dan teruskan. berlapang dada lah. lidah mana tidak tergigit. pisau mana tidak menghiris. kamu semua kekuatan saya. yang lama itu jangan di lupakan. simpan, jadikan kenangan untuk panduan masa depan. supaya kita tidak rebah dalam perasaan yang sama di masa akan datang. saya sudah cukup rimas dengan perkataan yang "bukan2" dari mulut kalian. kerana ia begitu menghiris-hiris perasaan. selepas ini. saya cuma mahu mendengar yang gembira. kalau duka sekalipun, biarlah ia pengajaran bermakna, untuk kita bersama selamanya. tidak jasad mungkin hati itu bersama. :)

saya pernah mengganggap mereka ini bukan apa-apa bagi saya, ya itu dulu. salah saya. tapi sekarang. mereka inilah yang bermakna. untuk seterusnya kita teruskan. jatuh rebah. bangunlah! moga pengakhirannya satu yang menggembirakan buat semua. :)

ok. ini serius jauh dari hati saya yang dalam. :)

::::::::::::::::::::::::::: :: :::::::::::::::::::::::::::::

saya tidak mahu membuat azam. saya sudah ada wish list saya. yang dulu-dulu masih ada. belum tercapai. jadi saya gunakan yang itu lah. ingin capai yang itu. mungkin akan tambah dari semasa ke semasa.

PraSangka : err. mudah-mudahan tiada yang terjebak dengan hasutan nafsu dan syaiatan malam ni. ya Allah selamatkan anak-anak muda ini.

Tuesday, December 28, 2010

A n u g e r a h


ok. saya dapat anugerah. ala, yang macam dulu-dulu saya dapat. cuma saya tidak tahu di mana saya letak semua anugerah-anugerah tu. err. mungkin dekat entri2 yang lepas ada kot. :)

seperti biasa, bila ada yang memberi, pasti ada syarat dan balasannya. itu lumrah bukan. orang memberi kita merasa. orang berbakti kita berjasa. erkk. mengarot2. :P

ok. ada beberapa soalan yang perlu saya jawab.

1. ucapan anda

terima kasih cik intan sbb bagi yep. im really appreaciate. :)

2. berikan ciri-ciri lelaki/wanita idaman untuk di jadikan isteri/suami.

a) agama
b) sekufu
c) putih dari saye. :)

3. satu tips untuk kekalkan hubungan dengan pasangan.

err. belum ada. jadi tak tau. mungkin persefahaman kot. tapi, lidah mana yang tak tergigit kan? pisau mana tak menghiris? ngeh3

4. pernah anda jumpa doa pendekat jodoh dan putus cinta?

err. tak pernah.

5. bagi 10 orang follower. :)

siapa mau? angkat tangan? gua sangat demokratik yer. ambik la sape yang mau. tapi mau tag juga beberapa.

ambek lah yep.

kamal | faweez | musrifah. eh silap. musfirah

sekian.
wslm.

Saturday, December 25, 2010

rindu

sekadar perasaan.

yang tak terluah.

ya saya rindu.

rindu pada keletah mereka.

rindu mau buat mereka menangis.

ha ha ha ha.

Fatimah Az Zahra dan Mohd Hatim Ajwad ! ayah cik rindu kamu !



nanti balik ayah cik beli cekelat ! wee.. mesti dah besar kan. :P

moga menjadi anak yang soleh dan solehah sehebat nama kalian. :)

sekian.

PraSangka : tahu, mereka tidak akan boleh baca entri ini . tapi mungkin akan datang. ya entri ini akan mereka baca sambil tersenyum-senyum. err. entah waktu itu saya ada umur lagi atau tidak. mudah-mudahan, Allah mudahkan segalanya. amin !

Friday, December 24, 2010

mengada-ngada

orang akan cakap kita mengada-ngada. bila kita tulis benda seperti ini di dalam blog.

hui. saya sakit kepala!
ada tips, cepat dan berkesan?
puleasee.... :)

ini bukan main-main. gigih update. dengan sebelah tangan menekan tengah kepala. ha ha ha. :P

oh. kesiankan beliau?
pedulikan saja. :P

ha ha ha ha.

sekian utk hari ini.
p/s : mood : bersyukur dengan apa yang ada. :)
PesananSewel : orang meting saya update blog. heh !

Wednesday, December 22, 2010

taip.taip.taip.

47 perkataan

Speed test



ok. setakat ini sahaja.
cubalah !

sejak akhir-akhir ini

terlalu rajin saya post entry baru. tidak tahu mengapa. hati rasa seronok untuk berkongsi rasa.

mungkin faktor saya keseorangan. untuk mengubat rasa galau, saya menulis.

hah. suatu hari nanti saya mungkin akan tersenyum dan ketawa membaca tulisan-tulisan saya. jika di izinkan untuk menapak lama lah di bumi ini. :)

p/s : rasa-rasa ada hutang "tag" dengan beberapa teman bloger. jika masa terluang itu lebih, dan keadaan emosi berada dalam keadaan optimum. saya jawab lah ya !

mood : R I N D U . . .

jalan raya dan longkang

hey. jangan sampai tak boleh beza jalan raya dengan longkang. nanti jalan raya jadi longkang. longkang jadi jalan raya. | saya pernah cakap sebegini kepada seorang kawan. ya, kawan. sekadar nasihat yang di olah agar nampak lebih kecindan.

tadi, baru sebentar tadi. naik motorsikal ke kampus. dengan lesen haram. err. tiada lesen. kondisi mata yang masih belum elok. tiba-tiba. eh. "kenapa jalan ni nampak macam dua. dah bergabung dengan longkang kat tepi tu".

mengambil tindakan drastik. berhenti. kenyit-kenyit mata. baca surah Al fatihah, tiga qul. pastu raup kat mata. hah. longkang dan jalan raya sudah tidak bergabung. cuma masih kabur-kabur.

sepanjang balik ke kolej, risau takut kejadian tadi berulang. huh. Alhamdulillah tiada apa-apa.

p/s : naik motor mata kena elok ! lagi satu, jangaan bergurau benda yang tak berapa sedap di dengar oleh telinga. nanti kena bayar "cash!". :)

sekian. wslm.

Monday, December 20, 2010

belog saya ada harga

kalau jual rasa-rasa laku tak?



err. cukup ni mau tampung hidup saya semester depan.
ada yang mau beli?

p/s : google.com hargenye 89.90 million. menurut web ini lah ---> link

saja suka-suka. kalau mau try silakan. kalau mau beli saya jual. dalam dolar okay ! ha ha ha. :)

Sunday, December 19, 2010

Kontest Blog Terkemas

saya memang suka mengemas blog. sejak kebelakangan ni lah. habis semua saya sapu. habis semua saya lap. sehingga licin dan bersih. satu habuk pun tiada. err. saya pakai dynamo je. :)

tidak tahu macam mana boleh terjebak dengan contest ni. ni semua di sebabkan si secreet. hah. salahkan orang. padahal sendiri yang nak join. ha ha ha ha. ok! stop. ni banner blog si pembuat kontest. (bajet boleh menang sebab masukkan banner tuan punya belog)



dan ini salah satu syarat wajib. masukkan banner yang tuan belog letakkan kat belog beliau. kemudian masukkan link sekali. (oh, masih perasan blog saya adalah belog yang kemas! ha ha ha) .

ok. sila tekan banner di atas untuk ke link kontest montest. sila lah join. err. :)

ingin menjemput untuk menjoin sekali :

http://munqeedz91.blogspot.com/ | http://t0matopink.blogspot.com/ | http://azizarsyad.blogspot.com/

err. tak tahu sempat lagi atau tak nih. mudah-mudahan sempat.
err. kontest ni bukan untuk gadis-gadis je kan? tiba-tiba gedik mau join.

aha. rekod. ini kontest pertama yang saya join !
terpilih atau tidak. ini datang dari kehendak saya. tidak di paksa!

terima kasih cik hana atas kontest ni !

p/s : mood : perasan belog saya adalah terkemas. ha ha ha ha. :)

sekian !

Friday, December 17, 2010

saya punya sepasang mata yang manis


mata

oh. terima kasih tuhan, kerana memberi nikmat ini kepada saya.
serius. saya punya sepasang mata yang manis. :)
dan saya bersyukur kerana itu.

saya punya sepasang. sebelah kiri dan sebelah kanan. dan saya rasa anda semua pun sama, cuma kefungsian mata untuk berfungsi saja yang berbeza. mungkin. ada yang rabun. ada yang ditarik nikmat sementara dunia. dengan kata lain buta.

rahsia saya, dan ia bukan lagi rahsia sejak kebelakangan ni. jadi bukan rahsia lah. (ha ha ha ha.. merepek .. abaikan. ) saya punya mata kiri. dan mata kiri saya rabun. adalah dalam 100 megapixel. dan saya bergantung harap dengan mata kanan. yang tahap kerabunan adalah 0.01 megapixel Almost perfect ! selama ini jika saya tutup mata kanan. maka daya penglihatan saya sama seperti orang rabun. tetapi keajaiban berlaku, bila saya buka mata kanan dan kiri. yes ! saya boleh melihat dengan baik. maka selama ini saya tidak pernah risau akan keadaan ini. saya biarkan saja mata saya yang kurang sihat ini. kerana masih ada mata kanan yang sihat dan boleh membantu saya.

but lately, selepas mata kanan saya bengkak. mungkin anda boleh lihat entry ini LINK. dan saya pada mulanya persetankan mata yang sakit itu. mungkin dalam fikiran saya, "oh..nanti elok lah ni". tapi bila menginjak hari seterusnya, mata saya masih lagi bengkak, dan saya mengambil langkah proaktif yang patut di ambil lebih awal dengan pergi ke klinik UPSI. Dr cakap, mata saya masuk kuman. bla,bla,bla.. saya di beri ubat.

sekarang mata saya dah susut, tidak bengkak lagi. tapi yang jadi masalah. pandangan saya sudah semakin kabur-kabur. bila saya tutup mata kiri, pandangan saya kabur. bila saya tutup mata kanan. memang wajiblah kabur sebab mata kiri saya memang dari dulu lagi rabun. jadi, kalau saya buka dua-dua mata, haruslah kabur jugak. sudah...saya dah jadi "orang istimewa". ye lah. rabun kan.

err.. saya sedang menyiapkan surat-surat untuk program. tapi acapkali mata kelam kelabu. hah. siapa baik hati. boleh tolong saya. :)

saya tidak suka berkaca mata. sebab dia akan menambahkan tanggunjawab saya yang memang sedang banyak.

p/s : tengah berkira-kira ingin memakai kaca mata atau tidak.

nasib baik hafal huruf di papan kekunci ni. kalau ada silap ejaan. maaf lah ya. :)

ada apa-apa cadangan?

sekian.

Thursday, December 16, 2010

pengakhiran

orang baik + kehidupan = akhirnya baik

orang jahat + kehidupan = akhirnya jahat

selalu orang berfikir sedemikian. siapa yang nampak dirinya baik, maka semua memberi asumption. oh, baik budak ni. kalau jumpa seorang yang jahat perangai macam se-tan. terus akan di nilai, aiyaa.. perangai, jahat sungguh!

macam kita lebih tahu dari tuhan kan? sedangkan mati kita nanti pun tidak tahu macam mana. sama ada dalam keadaan baik atau tidak. atau memang lumrah manusia. suka menghukum !

bukanlah saya ingin sampaikan, bahawa orang yang baik itu akan berakhir dalam keadaan tidak baik, dan orang yang jahat itu akan berakhir dengan keadaan baik. cuma, saya ingin sampaikan, kita berusaha untuk baiki diri, tapi pengakhiran hidup kita..... hanya Allah yang tahu. maka jangan pernah sesekali kita menghukum atau menilai orang lain itu jahat dan sebagainya. kerana kita sendiri belum tentu selamat !

cuma pesanan saya, untuk pembaca yang tersayang. tingkatkan diri untuk menjadi yang lebih baik dari hari ni. kalau rasa diri tu dah baik. bawa-bawa lah mengucap. takut riak pulak. kalau rasa diri tu dah tersasar jauh. carilah sumber cahaya untuk betulkan balik diri. :)

jangan cepat menghukum. kerana semua manusia itu Allah beri ruang dan peluang untuk berubah dan baiki diri. maka doakanlah kesejahteraan orang lain. agama islam kan adalah agama yang selamat dan menyelamatkan. Rasullullah pun ketika ajal ingin menjemput, masih menyebut Ummati...ummatii... sayangnya baginda dengan umat akhir zaman. jadi kita?


ukhwah !

fikir-fikirkan. :)
wslm.

p/s : oh ya. seronok juga membaca di alam maya. jom singgah sini -----> link

Tuesday, December 14, 2010

ehem

ha, dah siap. tinggal nak masukkan link yang hilang.

sila jgn komen tentang ada warna pink kat blog ni, saya tak tahu nak remove macam mana. sila jangan cakap template ini untuk wanita-wanita atau gadis-gadis. sebab saya suka ok !

ok. ini yang terakhir. setelah mencuba berpulu-puluh template.
mungkin lepas ini saya akan lebih rajin update. :)
insyaAllah. (kalau lah rajin. kalau ok !)

hah. dah masuk waktu subuh !
jom solat !

nanti saya sambung lagi.
wslm.

under construction

maaf atas segala kesulitan . (bajet blog hot)

blog sedang berada dalam pembaikan. sedang di kemaskini.
sekian terima kasih.

p/s : orang comel. blog mesti comel juga ! ha ha ha ha. :)

lelah

penat. lelah. sekian ~

oh. ini entry terpendek. maaf!
err. tapi sukahati saya lah. blog saya :)

Sunday, December 12, 2010

ini sekadar diari untuk mengatakan aku pernah alami

sila mandi di tempat air mengalir,
sila jangan tenyeh mata anda selepas melakukan kerja-kerja yang melibatkan habuk dan kuman.

jika tidak.
anda akan jadi begini.

ini ubat sakit mata.

kesimpulan : saya sedang sakit mata. erm. bengkak. tapi masih gigih update blog kan?
tabah je lah.

sakit itu ujian, sakit itu rahmat. maka positiflah !

melangkah

hidup ini penuh dengan pilihan. dari kita kecil sehingga besar. kita pasti akan berada dalam situasi memilih. sama ada hendak memilih perkara yang baik atau tidak. sama ada perkara yang memberi manfaat atau perkara memberi mudarat. Dalam keadaan memilih, ada juga yang kita tersalah pilih. biasalah, manusia itu Tuhan anugerahkan kelemahan serba serbi supaya kita beringat. tapi ingat kelemahan itu juga adalah kelebihan. :)

memilih untuk melangkah kehadapan atau mengundur ke belakang. itu juga pilihan. pesanan saya, cukuplah kita memilih untuk melihat apa yang berlaku di belakang, supaya kita boleh menapak lebih jauh ke hadapan. jadikan sesuatu perkara di belakang itu sebagai iktibar. bukan kah itu bijak namanya.

maka berhati-hati dalam memilih dan melangkah !
apa pun yang terjadi, jangan pernah lelah untuk melangkah ke hadapan !

aku rindukan senyuman kamu abu !
(tak boleh macam kadir, sedikit pun takpalah !)

Saturday, December 11, 2010

mengidam

sudah dua minggu saya kecur air liur.
sudah dua minggu saya tidak dapat makan benda itu.
hari ini saya dapat makan benda itu.

ok. nafsu saya puas. Alhamdulillah.

terima kasih. :)

ini benda itu. yummy. apam balik. :)
gambar di ambil di www.resepiraidah.blogspot.com

Friday, December 10, 2010

alasan

alasan sudah lama tidak menulis menyebabkan penulisan semakin hambar dan kurang menarik. betul kan?
tetapi apa pun perkara jika di buat acapkali, pasti akan meningkat dari masa ke semasa. waima awak tu tidak tahu apa-apa sekalipun tentang sesuatu perkara, tetapi jika ada minat dan kesungguhan pasti anda akan mendapat hasil yang lumayan.

belakang parang jika betul asahnya, makan akan menjadi tajam bukan?
macam tu jugalah dengan kelebihan kita. jika di asah berkali-kali pasti akan menjadi mantap. malah kelemahan kamu juga boleh jadi kelebihan. tuhan itu maha adil.

jadi alasan penulisan hambar, adalah di sebabkan saya yang jarang menulis. maka otak saya pun kurang bergerak dan memproses. oh kesian.

maka saya berazam akan memenuhkan apa sahaja yang berada di dalam benak saya ke dalam blog ini. erm, mungkin untuk tatapan anak-anak atau cucu saya di masa depan. paling seronok kalau boleh masukkan blog saya di dalam muzium negara. mungkin ! suatu hari nanti. ha ha ha.

sharpen the saw - habit 7 (Prof. Dr Stephen Covey)

selamat beramal. :)

perasaan

tidak tahu bagaimana untuk ekspresikan.
tapi sejujurnya saya gembira kamu semua ada.
terima kasih.

er. status begini seharusnya ada di facebook saja.
sila kesali~

bersenam

perasaan semangat mahu bersenam/beriadah bersama rakan-rakan,
janji pukul 5.30 petang.
jam 4.30 saya pandang katil,
mak saya pesan tak elok tido petang.
tapi saya betul-betul penat.
sekejap sajalah. bersandar di birai katil.

tiba-tiba terjaga dengan aksi terkejut (tingkahlaku terlazim) , "eh, dah jam 6.30" ?
kepala pening dan agak lambat untuk memproses maklumat.

ok. FINE. saya tak turun bersenam.
maka lemak hari ni masih tersimpan untuk esok. huh ! !

Wednesday, December 1, 2010

dosa

seorang teman bertanya pada saya.

teman : abu, pernah buat dosa tak?
saya : pernah, sebab apa tanya ?

teman : ouh. saya juga pernah. saja saya bertanya pada awak. kadang-kadang saya rasa malu, sebab buat dosa. lemahnya kita kan.
saya : ermm. saya pun sama. Nasib lah Allah maha pengampun, tak pernah jemu DIA melayan kita yang bermacam ragam ni. malah Allah rindu akan hambanya yang sering mengadu dan merintih padanya menyesali yang khilaf. kalau lah sesama manusia, mesti kita dah di benci. dah selalu sangat buat salah.

teman : yup. betul. saya harap dosa-dosa saya di ampun Tuhan. terlalu banyak sangat buat salah. kadang-kdang rasa malu dengan diri sendiri. :(
saya : kawan, saya juga sama, tapi sama-sama kita baiki diri. Allah maha pengampun. yang penting kita bertaubat. dan berazam tidak ulangi kesalahan kita. kalau lah Allah beri kita serba lebih. nanti kita sombong. tidak mahu mengadu pada DIA. berapa ramai yang di berikan sedikit kelebihan. jalan mendabik dada. sudah lupa rumput yang di pijak. mendongak sahaja ke langit.

teman : terima kasih kawan. moga saya berjumpa kamu di syurga nanti. kita kawan sampai bila-bila ok!
saya : insyaALLAH. mudah-mudah an.

::::::::::::::::::::::::::::: :: ::::::::::::::::::::::::::::::

serius saya rindu saat-saat seperti itu!
sering mengingatkan antara satu sama lain.
sayang kita pada manusia pasti akan ada prasangka.
sayang Allah pada kita tidak berbelah bahagi. :)

p/s : sekadar berkongsi pengalaman dalam bersahabat. semoga menjadi teman hingga ke syurga. :)
nota kaki : dialog telah di ubah lebih formal tanpa mengubah konten sebenar. untuk memudahkan kefahaman pembaca.

sekian.
6.55 petang.

Wednesday, November 3, 2010

dah lama tak buat benda ni

Assalamualaikum.

apa khabar semua, moga-moga sihat la gamaknye ye. saya doakan semua sihat-sihat belaka. teringat di awal pembabitan dalam dunia bloging. perkara yang paling saya suke ialah menjawab soalan2 yang sahabat2 bloger tag. ia merapatkan hubungan silaturrahim tahu... sebab bila kita jawab orang akan rasa diri di hargai. bila rasa di hargai, maka seseorang itu akan rasa senang dan seronok. tenaga positif akan hadir dalam diri... errr... (terlebih sudah). sudah-sudah... tapi itu setahun yang dulu. dan sekian lamanya saya tidak menjawab soalan-soalan tag ni. kerana dah takda yang nak tag. kawan-kawan bloger yang dulu.. semua dah hilang satu persatu. sob..sob. sob..ada yang dah provitekan blog. tapi saya tak di invite. ada yang dah tak jenguk blog saya. mungkin saya dah tak jenguk blog diorang kot. dan saya juga dah kurang men "drop" komen kat blog dorang, jadi... what the point mereka nak singgah blog saya.. hehehe.. tapi saya ttp baca blog mereka. kerana membaca itu sesuatu yang menyeronokkan. :)

ok.ok.ok. sudah terlalu banyak membebel. saya nak jawab soalan tag yang di beri oleh sedara seagama saya. terjalin ukhwah atas dasar iman. kira junior saya kat khar ni.. sedara munqeedz.. terima kasih la dik. sebab tag. lepas jugak gian nak menjawab kat blog yang dah bersawang dan berlalang ni.. :)

ok. soalan pertama.
apa benda paling penting dalam hidup anda?
kalau paling penting ALLAH. kalau benda... banyak. benda2 keperluan hidup. sangat penting. tak tertulis la mun. ubat gigi salah satunya. :)

soalan kedua
benda terakhir yang saya beli menggunakan duit sendiri?
erm. henphone. waktu lepas tingkatan 6. yang lain semua pakai duit mama dan papa. kakak, abang. subsidi kerajaan. ptptn. etc.etc....

soalan ke tiga
dimana korang nak melangsungkan perkahwinan korang, dan tema perkahwinan korang?
erm. depan mak ayah. kat rumah kat kuantan. tema baju melayu dan baju kurung. :) (sebenarnya tak terfikir pun lagi. nak belajar dapat Dr. dulu baru kawen. )

soalan ke empat
adakah korang sedang bercinta sekarang?
ya. dengan Allah. dengan Mak ayah, dengan adik beradik, dengan sahabat-sahabat seagama. saya cinta semua atas dasar keimanan. :)

soalan ke lima
berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
sampai ke syurga. :)

soalan ke enam
novel/buku/majalah yang terakhir korang beli?
buku sinergi dan terasing karya hilal asyraf. :)

soalan ke tujuh
di mana korang selalu jumpa kekasih korang?
di mana-mana. di rumah. di kelas. di mana2 lah. DIA sentiasa melihat. :)

soalan ke lapan
apa nama penuh korang?
Muhammad Abu Handhalah Bin Kamil... :)

soalan ke sembilan
antara mak dan ayah korang mana lebih mesra?
dua-dua. :)

soalan ke sepuluh
adakah korang basuh baju sendiri
ya. sendiri. :)

soalan ke sebelas
namakan orang yang betul-betul nak jumpa dalam hidup korang
yang hidup : Tok Guru Nik Aziz. (aritu takda rezki nak jmpa.. huk3)

soalan ke dua belas
di manakah tempat yang betul-betul korang nak pi?
syurga. :)

soalan ke tiga belas
pilih salah satu. peluk atau cium?
peluk dan cium. saya selalu buat. :)

soalan ke empat belas
tentang orang yang tag saya..?
baik. hensem. bergaya. pandai. rajin. :)

soalan ke lima belas.
5 benda yang saya sangat sayang dalam hidup?
a)ubat gigi, b)berus gigi c) sabun madi d) syampu e) shower sponge.
heheh.. gurau ja.. banyak benda.. tak tertulis gamaknya.. :)

soalan ke enam belas.
lagu yang korang paling suka dengar?
maher zain.mahe rzain.maher zain. :)

soalan ke tujuh belas
bila tarikh lahir korang dan sambut di mana?
1 julai 1988. sahabat-sahabat JMK buat kejutan kat saya. sambut kat bilik JMK. :)

soalan ke lapan belas
5 orang bloger yang nak di tag.
a) sesiapa yang nak jawab
b) sesiapa yang nak jawab
c) sesiapa yang nak jawab
d) sesiapa yang nak jawab
e) sesiapa yang nak jawab

silakan. jawab siapa yang sudi. :)

soalan ke sembilan belas
cerita sikit bloger pertamayang korang tag.
mereka semua kawan saya. kacak/cantik, baik, pandai, penyayang... saya sayang mereka. :)

hah. itu je lah mun. terima kasih sebab tag. seronok jgak kadang-kadang kan buat benda ni. moga-moga abg menjawab soalan la ea. mohon maaf kalau ada yang silap.

no hard feeling ok!! :)

inilah encik moon tu. tapi dia sudah berpunya. :)
tetiba terupload moon. hahaha.. :)

sekian.
wslm.

Monday, November 1, 2010

Membesar

Assalamualaikum..

pejam celik, pejam celik. saya sudah berada di penghujung semester lima. sudah 2 tahun setengah saya menapak di bumi murabbi (tg. malim~UPSI) ni, tinggal setahun setengah saja lagi. masa terasa begitu cepat berlalu, kesibukan yang menghimpit menyebabkan masa terisi dengan perkara yang berfaedah. (kadang-kadang tak jga). lega kerana dalam 2 tahun setengah ni, saya di dampingi oleh orang-orang yang mencari redha ilahi. saya terjaga, dan berada dalam lingkungan itu. Alhamdulillah. :)

banyak benda nak cerita. tapi tak terkeluar. lain kali lah ea. :)


Thursday, September 30, 2010

kesempatan eh mengambil kesempatan

masuk kelas.

dah jam 10.15 pagi.
kelas bermula jam 10.00 pagi.
jadi aku lambat masuk kelas. sebab aku menunggu kawan. (tak sengaja ok)

masuk kelas. eh. aku salah masuk ke?
ada lah beberapa "ketul" kepala dalam kelas.
ops. termasuk lecturer.

aih...kenapa kelas masih kosong.

dalam hati bermonolog.
"manusia suka ambil kesempatan.atas kebaikan dan ketidaktegasan orang lain"

p/s : dalam hati si guru Allah saja yang tahu. maafkan anak2 muridmu guru. :)

Wednesday, September 29, 2010

kahwin

saya : eh adik..nama siapa?

dia : nama saya nurdalilah...nama abg pulak?

saya : nama abg muhd abu handhalah....

dia : oh..tu anak abg ye..umur berapa?

saya : errkk.....

berlalu sambil melepaskan tangan anak buah saya.....
ok fine. aku dah kawin anak 8.

(adik itu baru berumur 12 tahun....)

Tuesday, September 14, 2010

travelog raya abu

3 hari sebelum raya

1. Pergi membeli belah bersama kakak. Perkara yang jarang saya lakukan. Kerana ia agak memeningkan kepala apabila berjalan dengan kaum wanita. Cerewetnya memilih barang, boleh membuatkan darah kaum lelaki menyirap.

2. Oleh kerana saya ini ditaja, maka terpaksa lah menyabarkan diri, maka habuannya, saya dapat 2 helai seluar, satu dompet, sepasang baju, dan sepasang sandal. Hahaha…. Rekod.

3. Balik rumah dengan keadaan yang penat. Tapi saya mampu tersenyum. Syukran!

2 hari sebelum raya

1. Pergi ke hutan mencari buluh dan kayu api untuk membuat lemang. Dan saya hanya menjadi pembantu untuk mengangkat apa yang patut.

2. Agak penat kerana hampir 2 jam di dalam hutan mencari buluh dan memotong bulun untuk membuat lemang.

3. Badan saya gatal-gatal selama 2 hari kerana miang buluh. Ayah pesan kalau kena miang buluh sapu kat rambut. Saya dah buat, tapi tetap juga miang. (tidak berkait rapat dengan perangai kerana saya pemalu orangnya.)

1 hari sebelum raya

1. Tido lambat malam menyebabkan saya tido semula selepas subuh (jgn ikut perangai tak elok).

2. Tersedar apabila siren dari luar kedengaran “ABU…TAK NAK BANGUN KE….PI TOLONG AYAH AWAK BAKO LOMANG!!”. Saya terus terduduk dan spontan melihat jam… ya Allah dah jam 11 pagi.. hehehe. (buat2 terkejut, dan terus melakonkan aksi tidak bersalah). Hahahaha..

3. Siap tukar baju, gosok gigi, dan sapukan sedikit air di kelopak mata, calitkan one drop perfume. Ok dah selesai. Hahaha….

4. Naik kereta menuju ke Kg. Beserah. Waktu tu ayah tgh masukkan pulut dalam lemang. Maka saya terus melakukan aktiviti yang sama.

5. Menyusun dan memusingkan lemang. Fuh. Panas ….

6. Jam 5 petang semua lemang masak dengan jayanya. Mission accomplished.

Raya pertama

1. Bangun awal pagi, sebelum subuh dah bangun. Mandi-mandi kemudian gosok baju raya yang di “pau” dari orang. Hahaha….brr..air sungguh sejuk. Subhanallah. Nikmat Allah.

2. Siap2. Solat subuh. Kemudian gerak ke masjid 7.45 pagi. (sejarah dalam hidup saya ke masjid awal untuk solat sunat hari raya.)

3. Ok, masjid masih kosong waktu tu, ada lah dalam 5 ke 6 orang tak termasuk saya. Scan tempat dalam masjid dan ambik port paling baik. Buat amalan sunat kemudian duduk dan bertakbir.

4. Tiba-tiba rasa dunia menjadi malap. Dan apabila saya membuka mata. Orang dah penuh dalam masjid. Hahaha…..(cisss..macam mana boleh terlelap dalam iman dalam masjid. Hahaha)

5. Usai solat raya, bersiap-siap untuk kerumah atok kat kg kurnia. (lebih kurang 10 minit naik kereta, setengah jam jalan kaki…) kereta yang sepatutnya bergerak pada jam 10 tapi telah terdelay sampai jam 11.15 pagi. Ciss…sbb menunggu kaum wanita bersiap..aduiii…. rosak plan. Hekk…

6. Rumah tok : makan ketupat dan rendang. Rumah cik ngah : nasi ayam dan kueh2. (abis 2 pinggan + borak2.) balik rumah : lomang + rendang + nasi dagang + ikan tongkol. Erkk.. selesai utk hari ini..

raya ke dua

1. Plan utk tidak ke mana-mana menunggu orang datang ke rumah. Rumah penuh dengan sanak saudara. Abis sakit pinggang aku…..duk melayan. Tapi takpa, tetamu itu rahmat.

2. Kemas-kemas. Kemudian melakukan kewajipan mana yang patut. Shut down.zzzzzz….

Raya ke tiga

1. Bersiap pagi2. Ambik selua jeans dan t shirt. Siap utk ke rumah ayah cik lan. Makan laksa penang…yumm..memang terbaik.

2. Kemudian saya duduk borak-borak dengan abg long, anak kepada ayah teh saya…borak banyak benda tentang kerja, belajar, kahwin..etc.etc…. “abg long, yang pakai tudung hitam tu sape? Tak pernah Nampak pun..” dengan selamba abg long telah merobek maruah hamba di khalayak ramai… “cik nah (merujuk kepada mama saya)…. Abu berkenan dengan yang pakai tudung hitam tu….”…cis sungguh tak bermoral kamu abg long…maka berlaku lah adegan yang tak sepatutnya di ceritakan di sini…….censord….dush….

3. Malamnya pula ke rumah ayah cik wan..makan bakso, mee kari , nasi goreng, dan miihun….aduiii… kembong perot… borak, memaku orang dan sebagainya….. hahaha…

4. Ayah de : abu, cuba awak tengok muka ayah de, apa pandangan awak?

Saya : hah..saya tgk muka ayah de..macam ada can lagi dua… kah3….

Mak de : “datang dan memiat beliau… kah3…… ”

Raya ke empat

1. Duduk rumah….asingment time… sekian.

Raya ke lima

1. Bersiap pergi memancing. Adalah dalam 6 ekor ikan aku naikkan…. Yeayy….

Sekian sahaja, saya memohon seinfiniti kemaafan kepada semua kenalan. Jika ada salah dan silap saya kepada kamu. Ruang kemaafan saya hamparkan seluas2nya. Saya maafkan dan halalkan semua.

Mohon halal jika ada yang terlebih dan terkurang. Jika mohon untuk di bayar, khabarkan saja kepada saya. insyaAllah akan ditunaikan jika ada rezki. insyaAllah. (tapi kalau kira halal…dapat pahala sedekah.. hehehe….)

Tuesday, August 17, 2010

Ketentuan

Kita merancang yang paling baik dalam hidup.
tetapi sering perancangan itu akan berubah.

MySpace

kerana hak mutlak perancangan itu bukan pada kita.
ada yang merancang untuk kita yang lebih baik.

MySpace

maka terima lah seadanya.
jika ini kesudahannya.
adalah yang lebih baik TUHAN ingin beri.

tapi kadangkala manusia susah untuk terima.
entah kenapa.

MySpace

bersangka baik dan berlapang dadalah... :)

MySpace

itu semua ketentuan

sekian.
wslm.

Thursday, July 29, 2010

politik

politik itu pelbagai. maksud dan cara pentafsiran juga berbagai. berurusan dengan orang juga adalah politik. berbincang tentang sesuatu perkara juga guna politik. ya siasah, dalam lughah jannah. besar maksud dan pengertian tapi di sempitkan maksud oleh mereka yang ingin berkuasa selama-lamanya. ingat... yang benar tetap tertegak.... kerana islam itu sifatnya inqilabiyah.. :)

nota kaki : aku setuju kakitangan awam diberi kebebasan berpolitik. buka ruang seluas luasnya. biar melayu ini berfikir. biar rakyat malaysia ini berfikir. jika tidak ia akan kekal begini. sekarang dan masa depan. :)

lembu kena cucuk hidung. :)
effect blog ain fatihah. cerita pasal hewan. :)
oh aku tidak bermaksud apa2. lalala.....


tidak ingin menulis panjang. :)
sekian

Monday, July 19, 2010

lama

Assalamualaikum

perkara yang paling menyesakkan ialah apabila kita terpaksa untuk menunggu sesuatu yang tidak wajar. masalah baru wujud di awal semester kuliah ini ialah kekurangan bas untuk ke kampus. jika dulu saya hanya perlu untuk "que" panjang atau dengan kata lain berebut pada waktu puncak saja. tapi kini saya perlu untuk bersaing naik bas pada waktu yang tak sepatutnya ramai orang. mungkin minggu pertama kuliah saya masih boleh bersangka baik.

oh mungkin adik2 baru ingin ke kampus awal untuk riki dewan kuliah. tapi bila dah masuk minggu ke dua, keadaan masih sama. saya masih perlu termenung melihat mahasiswa menaiki bas. kerana saya tidak suka berebut. pengakuan ikhlas. tak suka berebut ok. :P

bayangkan saya turun dari bilik pada jam 1.20 tgh hari untuk menunggu bas, tapi saya boleh naik bas pada jam 2.20 petang. sadis bukan?

mantiknya saya lewat ke kelas hari ini, dengan muka toya saya masuk kelas tanpa menunjukkan mimik muka sepatutnya. minta maaf dan terus berlalu duduk. nasib si guru memahami. ;)

oh ya, dalam perjalanan ke kelas, saya tak tersengaja terjumpa kawan lama. ya agak lama tak berborak sebenarnya, kalau nampak tu nak kata selalu tidak tapi ada lah, cuma sekadar melambai dan angkat tangan. itu saja.

seorang kawan yang kecik dan sering anggap dirinya muda, tapi memang dia muda pun, apa yang peliknya, saya dapat rasa cara pertuturan dia dah berubah, loghat penang semakin tebal. atau saya lama tak borak dengan dia. kekok pun ada. nak sentap dia pun saya tak sampai hati, kalau tak saya bedal ja, mungkin saya rasa dia dah lain. mungkin dia dah jadi macam gadis-gadis lain. lembut dan ayu. errr betulke ain?... :)

terima kasih lah ain, rasa terubat jga rasa geram saya menunggu lama apabila berborak dengan kamu. :)

serius.jujur.ikhlas.

p/s : kami tidaklah mahu terlalu selesa, tapi biarlah perkhidmatan itu cukup dengan kuantiti pelajar yang anda tambah. pandai buat perubahan pandailah sediakan kemudahan itu pinta kami. oh bas. bila lah kita akan jadi seperti dulu di universiti tercinta ini. :)

sekian. wslm.

Tuesday, July 13, 2010

perasaan puas

"eh saya tak puas hati lah dia buat macam tu...
ada ke patut dia buat saya macam tu...
sepatutnya dia kena faham lah... geram betul.. rasa nak belasah je sorang2.."

"sepatutnya".. ayat mandatori yang tidak punya pilihan, melainkan itu yang betul. seringkali sesorang menggunakan perkataan tersebut untuk memenangkan dirinya. dengan kata lain selamat lah.

bagi pendapat saya yang kurang tahu ini, manusia sering kali rasa tidak puas. ada saja perkara yang ingin di bangkang jika perkara tersebut tidak kena dengan selera dirinya. sedangkan dia sendiri tidak pernah untuk cuba memahami situasi dan memahami individu yang di kritik secukup rasa tersebut. sedangkan dalam hatinya ingin orang lain memahmi dirinya. sungguh satu pertukaran timbal balik yang tidak adil. :P

sifir yang cukup mudah :

memahami orang lain + cuba memahami diri sendiri = orang akan memahami diri kamu. :)

bak kata orang, jika kita ingin di bantu, bantulah orang lain, jika kita ingin orang berbuat baik dengan kita, berbuat baiklah dengan orang lain.

err..saya memahami awak ke?


sekian. :)

Wednesday, June 30, 2010

hari lahir 22 Alhamdulillah

assalamualaikum.
hari ni genap umurku 22 tahun. ya ALLAH. makin dekat untuk aku pergi meninggalkan dunia. terkesan dengan pesanan SMS yang di hantar oleh seorang sahabat baik. aku nukilkan disini :

"hari ini hari lahirmu, hari ini bertambah usiamu, hari ini bertambah jua tanggungjawabmu, hari ini akan menjadikan dirimu lebih matang dekujian yang akan mendatang. hari ini akan menjadi saksib ketabahan dirimu mengharungi onak duri, hari ini Allah pendekkan lagi jarakmu denganNYA, semakin berkurang tempoh untuk beramal, semakin kubur mempersiap tempat untukmu, semakin bersedia malaikat maut datang menjemput, semakin dekat masa amalan dihitung dan semakin hampir haruman firdausi atau azabnya jahanam. oleh itu gunakanlah kedewasaanmu itu sebgai satu peringatan bagimu....... ~selamat hari lahir buat teman yang di ingati~(pat)"
tersentak mebaca sms tersebut. aku terdiam berfikir. aku semakin hampir. maka hari ulangtahun ini hari untuk aku muhasabah diri. perbaiki diri. agar aku sentiasa bersedia. :)

namun aku ucapkan terima kasih kepada sahabat juga ku gelar keluarga tersayang yang bersusah payah menyambutnya. walau hanya sederhana aku cukup rasa di hargai. kerana ini pertama kali aku menyambutnya sedemikian rupa. pertama kali aku memotong kek hari jadi. terima kasih atas pengalaman itu. dan mungkin ini yang pertama dan terakhir. aku tidak tahu. cuma yang ku harap hanya doa dari kalian. :)

terima kasih atas perancangan yang di lakukan.. buat adik2 jmk khar, pak din, mirul, fizan, ataulah, francis, sham, sue, bashiroh, hala, ika, fatin, zurin, lian, krishna, puteri, lyn.. terima kasih..

buat sahabat baik yang mengatur rancangan untuk menyambut hari lahir aku, azmil, ilya, epull... aku ucapkan ribuan terima kasih buat anda semua. hanya Allah yang membalas apa yang kalian lakukan. :) AKUSAYANGKAMU.

kepada semua sahabat yang mendoakan kesejahteraan di atas penambahan umurku. ku ucapkan terima kasih daun keladi. :)

beberapa gambar yang sempat di snap oleh encik azmil :) syukran akhi. ana uhibuka. :)
pak din, mirul, fizan. :)

hah. dah kena conteng, hahaha.

aku, lian, ilya.. terima kasih kawan. :)

kek hari jadi. yum. sedap... hehehe. :)

jengg... hahaha... spray2... sape punya keja lah ni.. ngeh3.

aku, mirul, lian, ilya, waheeda... :) syukran usrati... :)

last and not list... aku dan... ustazah2 di khar... hehehe... :)

mari makan daun selasih.
sekian terima kasih... hehehe. :)

sekian saja... jazakallah khair. wslm. :)

Friday, June 25, 2010

jalan jauh

saya naik motor sejauh 200 km. ya. ini pertama kali. dan saya juga kurang percaya yang saya dah lakukannya. air hidung sudah mengalir. maka prediction saya, sehari dua lagi saya akan demam. itu pun kalau Allah izinkan. :)

takpelah, kita bantu Agama Allah. Allah permudahkan urusan kita. moga perjalanan jauh itu ada nilai di sisi yang ESA.


saya rindu sahabat seperjuangan. :)

Monday, June 21, 2010

aku tidak seperti kamu

semua manusia membesar dalam situasi yang berbeza-beza. begitu juga aku, kamu, dia, dan mereka. semua mengalami pengalaman hidup yang berbeza yang membentuk diri menjadi seseorang. sama ada ia baik atau tidak. terpulang acuan yang di bentuk. terpulang acuan mana yang aku masuk. jika cantik, maka indahlah, jika buruk, maka jelek lah. terpulang.

sekarang umurku mencecah 20an, baru aku terfikir, selama ini acuan aku betulkah, cantik, indah, baik... aku mampu asingkan atau tidak segala yang baik dan buruk. aku mampu tapiskah apa yang masuk di dalam fikiran dan hati?

aku cuba untuk menilai perangai sendiri. adakah apa yang aku lakukan berkait rapat dengan pengalaman lalu. acapkali aku membandingkan diri aku dengan orang lain. kebahagiaan , tingkahlaku, layanan orang lain. adakah aku dapat seperti yang mereka dapat. aku puas atau tidak? perangai aku di sukai orang atau tidak. kadangkala agak pening bila memikirkan ada orang yang berkecil hati dengan tingkah aku. sedang aku tidak sedar ia berlaku...

konklusi, aku perlu perbetulakan diri. biar aku memahi orang lain. untuk mereka memahami aku. :)

aku faham. aku tidak seperti kamu. jauh sekali. cuma mohon carilah titik persamaan antara aku dan kamu. :)


wslm. :)

Sunday, June 20, 2010

dia papa saya. :)

hari-hari adalah hari dia.
bukan hari ini saja.
cuma mungkin hari ini ada asbab aku ingin menulis tentang dia.
untuk beritahu kepada semua yang aku ada dia

dia juga asbab aku lahir ke dunia.
kenal apa itu kehidupan.
dia juga asbab aku belajar untuk hidup.
asbab aku belajar mengenal yang ESA.
asbab aku menjadi seorang manusia yang manusia.

dia hanya sorang.
tiada yang boleh ganti.
kerana darahnya mengalir dalam tubuh aku.
dna kami sama.

muka juga lebih kurang sama.
cuma dia lebih kacak dari aku.
itu saja. :)

aku menyayangi beliau sepenuh hati.
ya. aku ingin beritahu aku sayang dia.
jasa dia aku tidak mampu bayar.
sehingga akhir nyawa.

ya aku mau jadi seperti dia.
papa seperti dia.
segala-galanya seperti dia.
supaya anak aku kelak boleh menyayangi aku,
sepertimana aku menyayangi dia.

aku sayang papa. :)
syukran jazilan atas segalanya.
doakan aku jadi anak yang soleh.
agar aku boleh menjadi harta yang tak ternilai buat kamu,
jika kamu di jemput di kemudian hari. :)

luahan rasa seorang anak :)

dia papa ngan mama saya :)

wslm.

Saturday, June 19, 2010

hati lelaki macam aku

lelaki macam aku... layakkah?

mungkin aku perlu tunggu 4 tahun lagi.
lama. tapi aku kena tunggu. jika panjang umur.
aku akan merasa juga.

jika tidak. tak pa lah. itu sudah takdir. aku terima...

ya.. aku terima..
tapi bila???
bila??
dan bilaa??

aku cuma mampu tunggu.... lamanyaa aku naakk....


sigh....huh...

















kahwin.... hehehehe.... :)
saja bergurau.. sempena bulan orang tgh ramai berkahwin. :)
barakallahulakum kepada akhi wa ukhti yang melangsungkan walimah, semoga berkekalan sehingga ke syurga. :)

wslm.

Tuesday, June 1, 2010

cukupkah sekadar..??

Assalamualaikum.

cukupkah sekadar aku membenci.
cukupkah sekadar aku membantah.
cukupkah sekadar aku melaung kata jahanam!
cukupkah sekadar aku menangis...??

tanpa aku melakukan apa-apa.
tanpa aku mengangkat senjata.

adakah aku akan di persoalkan?
atas tindakan aku?

kau memang jahanam zionis!!

RAMAI YANG TAHU, TAK RAMAI YANG MAHU, DAN TERLALU SEDIKIT YANG MAMPU!

moga kita berada dalam kalangan yang mampu.
mari kita rafkkan doa. moga kemenagan yang dijanjikan akan kunjung tiba.
moga ada nilai di sisi yang ESA.

wslm.

Friday, April 30, 2010

masa

mungkin masa yang akan menentukan
bila ia akan pergi
dan bila aku akan menyesuaikan diri
ya masa. :)

dulu rasanya semua ok
adalah terjentik sediki-sedikit
otak rasa tidak fikir banyak
ya..
masa menyebabkan ia berubah

maaflah incik blog.
gua dah lain sekarang. :)

hari2 aku merepek kat sini.
wslm.

Thursday, April 29, 2010

baru aku tahu

haa..
baru gua perasan gua ada blog.
ops silap. sila guna aku atau saya.

err..
bila susah baru nak ingat.
bila senang. huh. pandang pun tak mau.

hahaha.
sorey la incik bloger.
gua tengah.. ehh.. saya tengah pusing di lamun cinta* teeettt....
baru teringat kat incik.. :)

kita kawan ok macam dulu-dulu...
macam waktu aku tidak ada kawan.
hahaha. :)

gua merepek lagi kali ni..choww...
wslm. :)

kadang-kadang

benda yang selalu pasti membosankan
maka kadang-kadang itu perlu.

kadang-kadang mandi sungai
rasa seronok
tapi kalau selalu
kecut juga rasanya.

kadang-kadang luang masa
rasa bahagia
tapi selalu
huh. boleh bebulu jugak

kadang-kadang main
rasa seronok
kalau selalu
naik jemu dan cemuih

tapi.
selalu beribadah dan beramal itu
tidak akan datang cemuih dan boosan
jika niat itu ikhlas
maka kemanisan beramal itu akan datang.

haaa...
manusia. :)

rasa jemu bosan
itu adunan hidup buat rasa gembira.

kekalkan putaran ini begini.
biar aku sedar rasa manis, masin, dan pahit itu.

haa.. sekali lagi gua merepek. rajin pulak update blog kan?
selamat beramal.
wslm .. :)

Wednesday, April 28, 2010

feeling i think. :)

aku bukan apa.
cuma rasa selesa.
dengan cara kamu dan dia.
melayan aku.

cuma kadangkala terusik juga rasa.
mungkin aku saja yang berlebih rasa.
hah.
pedulikan.

mungkin aku juga terlebih harap.
pada yang bukan milik.
sedangkan bukan semua perlu di pinta.
ada yang kena ku susur sendiri untuk mencari rasa

aku dia dan kamu
entiti yang paling berbeza
ya... manusia itu unik dan berbeza
huh. terlalu banya perkara yang mungkin.
buat aku tak selesa.

ya. yang datang pergi silih berganti
aku kena terima perkara itu.
tapi apa kan daya.
Tuhan campakkan perasaan ini.
untuk aku merasa.
terima kasih ya Allah.

hah.. apa aku merepek ni. tak faham sila buat2 faham. :)
gua jalan dulu... :P

jazakallah khair. wslm.

Sunday, April 18, 2010

program tautan sayang kemudi kasih rimba

Assalamualaikum.
entry kali ini tidak lah serius. jadi jika kamu semua tidak mahu baca, maka abaikan. sila tekan x pada tetingkap pelayar internet. atau tukar saja ke laman web ustaz azhar idrus atau ustaz hasrizal. lebih ilmiah dan komfem2 dapat ilmu baru. :)

ukhwah itu dapat di ikat dengan pelbagai cara. lain manusia lain caranya. dan inilah cara tali-tali ukhwah itu di ikat kemas dan kejap. the story begin... :)

::::::::::::::::::: :: :::::::::::::::::::::::

pagi tadi rumah 2-1-9 dikejutkan dengan suara seekor penguin, menjerit2.. bagun2..dah lewat dah ni, kata nak pi sungai samak. haih, apa lah korang ni. dah-dah..bagun sekarang jgak!!

apa lagi penghuni rimba 2-1-9 pun bangun dengan terpisat-pisat menenyeh mata. mengeluh. tapi program tautan sayang kemudi kasih rimba perlu di laksanakan juga hari ni. setelah perancangan rapi yang dilakukan oleh ahli jawatankuasa program tautan sayang kemudi kasih rimba selama seminggu. antara orang2 hardcore program ini ialah....

pengarah program : abg amar a.k.a beruang madu.

timbalan pengarah : abg luqman a.k.a kucing batu

ajk makanan : encik ukashah a.k.a eman manan

Ajk kerohanian : abg syuk a.k.a ikan kelah

Ajk keselamtan dan kebersihan : abg pian a.k.a buaya sungai linggi

Ajk fotografi : azmil a.k.a ayam serama

Ajk persembahan : sayful nurasraf a.k.a penguin

Ajk buat kacau : Muhammad abu handhalah a.k.a ?????

itulah Ajk2 yang bertungkus lumus dalam menjayakan program ini. dan kerja aku seperti biasalah. mengacau orang lain dan makan je lah. suasana sungguh ceria, seceria zoo negara dan taman perhilitan dengan bunyi-bunyi haiwan yang sungguh mengasyikkan, bertepatan bukan dengan tema program kali ini iaitu kemudi kasih rimba yang bertempat di sungai samak.. hehehe. :)

serius aku kata, walaupun hanya berlapan yang pergi, tetapi cukup2 mendatangkan kesan dan memori yang cukup seronok. dah banyak kali sebenarnya ke sungai samak ni. tapi kali ni paling best. sampai putus nafas gak main air tadi. tapi sangat seronok. ni ada lah serba sedikit gambo yang boleh di lihat. yang sensored tak leh upload, bahaya. hehehe. :P

usaha menghidupkan api..haih..sejam lebih. fail.. :P

ayam yang sedia di bakar. yum.. sedap owh.. hehehe. :P

nampak aku tgh gigih bakar ayam. ada pulak sekor beruang kacau. haih..rasa nak tonyoh je serai kat muka..hahaha. :P (ada sedikit terpaksa disensorkan. aurat...hehe)

sebelum masuk air posing dulu. hahaha. ces...kenapa semua buat muka kiut.. :P


ni lah cara2 komando cari mangsa. yang sebelah tu buaya ok. hahaha. :P

ni sebelum bertukar jadi power rangers. haih. macam2.... hahaha. :P

aha...ni aksi kanak-kanak riang yang tak boleh di ikut. haih... kesian abg pian..saya ringan je tau. 15 kg je.. hehhe. :P


sebelum balik...tangkap gambo dulu.. hehehe. seronok weh.. :P


aku rasa cukup kot, ada dalm 200 keping gambor ajk media ambil.. alih2 gamba dia yang takde, sebab ayam serama tu guna DSLR, dia je tau guna..nasib kau la azmil. mmg nasib jurukamera macam tu. abis madu sepah di buang...eh silap... kerana photographer, gambo takde. hehe.

mmg terbaik ah program kali ini. kalau tak malas gak aku nak membazir masa upload gambar dan edit gambar. tetapi memang seronok. rasa hilang sengal-sengal dalam otak ni. terima kasih baut abg amar, abg luqman, abg pian, abg syuk, ukashah, azmil dan sayful..anda menceriakan hari-hari aku. heheheh. nanti sem depan kalau korang pi lagi, jgn lupa ajak aku eh. jgn sombong-sombong tau.. hehehe. :P

"sesungguhnya orang mukmin itu bersaudara.... "(al hujurat ayat 10)

maka kamu semua adalah saudara dan adik beradik aku di upsi. hehe. terima kasih daun keladi. nanti kita pergi lagi. moga ikatan ukhwah itu kerana Allah. dan kekal hingga ke akhirnya. :)

itu saja pada kali ini.
sekian.
jazakallah khair.
wslm. :)






Sahabat

Sudi-sudilah menambah sebagai rakan ^^,