Saturday, January 31, 2009

kenangan debat ASTAR

assalamualakum..
lama dah aku tak tulis entri baru, aku sebenarnya baru balik dari UM, jadi aku nak tulis la pengalaman aku kat UM tu..heheh..bukan sebab dekat UM takde WiFi, tapi aku jadi malas nak mengupdate blog kat UM tu disebabkan aku takleh masukkan gambar, sebab USB handphone aku tinggal....hehehhee..jadi dah sampai UPSI baru aku mau update blog aku...hehehehhe....

aku ke UM sebab ada pertandingan debat ASTAR, atas kapasiti sebagai seorang pengiring yang dicakap banyak membantu ( ye kot, aku tak rasa macam tu pun) hehehe..tapi apa pun, itu bukan pertikaiannya, yang penting apa yang aku dapat di sana.....

hari pertama

macam biasa, hari pertama ialah hari untuk mendaftar...ramai juga yang mendaftar hari ni, menurut pengetahuan aku yang agak cetek ni, debat ASTAR adalah platform untuk pendebat junior, namun apa yang mengherankan aku, pada waktu mendaftar, aku melihat ramai la sangat pendebat senior yang namanay takleh disebutkan disini bagi menjaga nama dan maruah diri, tapi takpelah, hak mereka untuk bertanding, jadi kita bersaing secara sehat.....caiyok3...

malamnya kami di perkenalkan kepada runner setiap team, tem baehaqi dapat runner lelaki..(aku tak tau namanya) sebab aku tak mesra alam sangat ngan lelaki..hahahha..runner team kaza iala perempuan, namanya kak yana..hehehe..yang ni aku jadi mesra alam sekejap...pasaltu la aku kenal dia..best oo dia ni..sporting abeeeessss...( senyum la tu kak yana).


kak yana...buat apa tu? sapu kamera ke?

setelah habis sesi beramah mesra dan makan...( sedap makanan malam tu )....apa lagi naik bilik dan tidur la...ehhehhe...

Hari kedua

huarrrgggghhhh...mengantuknya arini..tapi gagahkan juga aku bangun.. hari ni ada 4 perlwanan saringan, tapi sayangnya aku tak dapat tangkap banyak gambar sebab hp aku dibuat untuk menjadi jam penjaga masa...hhuhuh..sedey3...tak la dapat tangkap gambar banyak2..aku letak ja la gambar yang aku sempat tangkap....

suasana dalam dewan..( abg dato cakap apa tu?)

team kaza...tak silap aku ni pusingan yang ke 3.lawan IPSM. (guru vs guru )

team IPSM... agak hebat juga.

setelah berakhir 4 perlawanan team baehaqi, menang 4 perlawan, dan tem kaza menang tiga perlawanan..mudah2an hari esok dapat buat yang terbaik untuk team UPSI, kedua2 duanya.

hari ketiga.

bermula lagi satu hari yang agak memeningkan aku, dah la aku selsema + nak demam, tapi takpelah kerana team upsi dan kawan2 debatku aku rela berkorban..(heheh..patriotik tu)..tapi takpe sebab cinta kepada debat,..

hari ketiga laluan yang mudah buat kedua2 team upsi untuk melangkah ke peringkat Octo final(aku pun tak tau apa tu). tapi agak kurang bernasib baik team kaza kalah pada peringkat akhir, tapi team baehaqi telah megubat kedukaan di hati, sebab menang lawan utm pada octo final dan melayakkan satu team upsi untuk ke suku akhir (satu pencapaian yang membanggakan!!)

hari keempat.

hari ni aku agak sihat, walaupun masih selsema. semangat ni, sebab nak pi sokong team baehaqi menentang team dari UM (hebat jga diorang ni). dapat pula tajuk yang berat, isu palestin : ibarat menjolok sarang tebuan, apa lagi jadi pembangkang, so kena la siapkan diri dengan konsep yang tidak dijangka oleh kerajaan dan konsep bangkangan yang kuat di meja pembangkang.

overal pertandingan aku menyangka team UPSI mampu untuk buat kejutan, tapi sayang rezeki tidank menyebelahi UPSI, Allah tak nak beri lagi kemenangan kepada team UPSI,ada hikmah di sebaliknya untuk melihat sama ada kita bersyukur dan redo atau tidak.,,tapi aku bangga dengan team UPSI. kerana telah dapat buktikan yang kehadiran UPSI dalam arena debat dapat memberi persaingan yang amat sengit kepada team universiti lain yang dikatakan hebat. aku harap suatu hari nanti aku dapat jadi macam mereka. AMIN...

gambar-gambar yang sempat aku snap!!

dewan tun perak kolej ASTAR

UPSI VS UTM
sahabat lama yang amat rapat dengan ku matassian (sering tegur aku kalau aku salah) ini la namanya kawan sejati..gembira dapat jumpa ko kat UM yan..hehhe..ada peluang jumpa lagi kita.

fendi asmat..pendebat UKM.. merangkap tok guru aku di sekolah dahulu..beliau yang ajar aku cara berpidato, yang menyebabkan aku minat berdebat. terima kasih fendi. moga satu hari nanti aku berkesempatan berdebat dengan ko.gembira dapat jumpa ko di UM.

kama?? eh bukan..din katanya..jangan panggil aku kama...tengok la lawak jenaka senior aku ni, sungguh menggelikan hati, aku gembira ada kawan macm ko din. hehehe.....korang fikir la sendiri dekat mana dia bergambar ni dan kenapa..tapi apa yang penting ini masih di UM.

last but not list : sesi post moterm.

abg indra tengah memberi ucaptama dan nasihat kepada junior2

abg faizi (yg tunduk), abg dato (yg senyum), dan suhaimi (serius juga)..aku gembira dengan korang semua.

minie ( jgn sedih2 ba)..aini..apa hang wat tu??? ( aku ceria dengan mereka..jadi berwarna warni hidupku..)

kak nadia & kak bib ( dua2 diva upsi) , nadia fitriyana dan syira..mawar berduri dalam team baehaqi dan kaza.

ni yang aku grab dari kak yana(runner yg best)

suhaimi, aku, fawiz, din....jejaka macho dalam kelab debat..tak nok tau...hahahah.

korang tengok la dan teka, siapa yang paling ensem dan paling lawa..hahaha..motif.

ok lah...saya kira itu yang saya mampu coretkan buat kali ini..jumpa lagi di lain entri..
terima kasih buat semua ahli kelab debat upsi. banyak perkara yang aku belajar kali ini..
babai..jazakallah khair. wslm.

10 comments:

HaImi SuHAiMI said...

mmm...kenangan manis di DTA...
harapan aku satu, moga berjaya kepada semua pendebat UPSI
dan ingatlah, debat ada masam manisnya..

F.Aminurrashidd said...

ee~ motif apa tu Abu?? satu lagi.. Dewan Rahman Talib? angkat dari UPSI ek? Dewan Tun Perak la Wahai Abu yang Budiman lagi Suparman.. hahaha~

adiputra said...

abu ape plak dewan rahman talib???? ingat upsi ker???? dewan tun perak la kahkahkah....

handhalah ibnu kamil said...

hahaha..sory...silap tulis maaa...hahah..sudah aku tukar...terima kasih cigu2 sekalian.

handhalah ibnu kamil said...

testing....

ain fathihah said...

waa, rindunya........
hahaha
tak sabar nk p serbu UTM plak

handhalah ibnu kamil said...

jgn hang homesick lagi sudah..hahaha

shahida nalini said...

wah...smgt btul adik2 ni...bgus..teruskan pjuangan dlm debat tau...jgn putus asa.. (^^,)

handhalah ibnu kamil said...

terima kasih kak shahida..hehehe

ChE YaYA said...

ya teruskan berdebat!!!

Sahabat

Sudi-sudilah menambah sebagai rakan ^^,