Friday, February 27, 2009

.trilogy "hijab sang pencinta".

salam alaik.

setelah dua hari internet di kolej kediaman aku ni asyik offline (menyebabkan darah ini menyirap), akhirnya hari ini ok jga dengan kepantasan internet selaju larian cheetah. akhirnya terlepas segala libido aku ingin membaca blog2 sahabat blogger seperti ab dan PM(mmg aku tunggu2 setiap update mereka) hehehe. hari ni dapat juga aku baca sambil terkinja2 keseronokan (hahaha. betui ka ni?).

sebenarnya entry kali ini aku nak ceritakan sambungan novel yang aku baca hari tu. novel tulisan ramli awang mursyid. iaitu hijab sang pencinta.



dalam novel kali ni lebih seronok dan sarat dengan saspen. dan sesuatu yang kadangkala kita tak terjangka dek akal fikiran. (kalau korang nak tau baca sendiri la) hehehe. korang boleh terfikir tak, boleh ke orang yang hidup pada abad ke 15, tertidur dan hidup kembali pada abad ke 21? ( adaptasi kisah ashabul kahfi. subhanallah!)

tapi satu je la yang hampeh. ending dia tak best sangat. dan tidak seperti yang dijangka. tetapi penceritaan memang best. penuh dengan nasihat dan ingatan buat diri ini. macam mana penceritaan karekter laksamana sunan yang banyak menghidupkan setiap babak dalam novel tesebut.( ssh agaknya nak jumpa orang macam tu sekarang). dan ada sesdikit elemen sejarah yang belum terungkai sepenuhnya. yang itdak diketahui kesahihannya. namun kebenarannya seperti benar ia terjadi. aku sarannkan korang baca la. bagi yang minat la. hehehe.

p/s : perlu untuk dibaca. saya bagi 4 stars for this books! hehehe.

selamat membaca dan beramal. wslm.

23 comments:

AHMADSUFI6177 said...

nampak buku nie cambest jer... brapa ringgit ek?? kena tgk budjet nie... hehe...

hhmm...blajar kat mana?? kolej kau pun slalu xde internet cam kolej aku ker??? hahaha

handhalah ibnu kamil said...

ahmad sufi : bukut u harganya murah je. rm 19.90. tak rugi oo beli. heh3.

aku blajar kat UPSI, tanah tercinta tanjung malim. hehehe. slalu gak la internet ni buat hal. tension!

ab geldofg said...

RAM memang bst...aku ada projek bsama dia ;)........tungguuuuuuuuuuuuu

handhalah ibnu kamil said...

ab : wah! ye ke? bestnya....kalau dah released jgn lupa bgtau aku ye ab!


p/s: canot wait...excited!

ab geldofg said...

pasti ko akan tahu nanti...masa tu ko pun kenal aku lah...ni yg leceh hehehehe

smlm baru lepak dgn RAM

handhalah ibnu kamil said...

ab : tak sabar nye, ala ab..susah2 bgatu je la skang. hehehe.

lepak ngan RAM? ni yg jeles neh!hehehe. nak join, boleh tak?

p/s: aku bertambah curios nak tau siapa kau...

ab geldofg said...

syyyyyyyyyyyyyyyyyyy hehehehehehee

handhalah ibnu kamil said...

ab : ish dia ni, takpe satu hari nanti aku tau gak kan. hehehhe.

kena la ko belanja aku teh tarik
hehehe.

ab geldofg said...

o dah tk minat siti sb dia dah kawin ye...tu bkn ko minat lagu dia.....ko minat barang dia...hehehehe


bab blanja ni yg leceh hahahahaha

handhalah ibnu kamil said...

ab : adui! terkena lagi aku. hehehhe. ye la ko menang. hahaha. aku tak minat barang dia la. tak wajib lagi aku nak pikir benda2 macam tu. hehehehe,


laaaaaa...tu penjenayah merah jambu cakap ko bangka. mesti ko kaya. hahaha

ab geldofg said...

tk wajib ke...malas nak kena mandi wajib..sb tenung gambar siti hahahahah


syyyyyyyyyyyyyyyyy jgn ckp kuat2 aku kaya....nanti ramai gadis2 yg jatuh cinta kat aku sb aku kaya hhehehehe

handhalah ibnu kamil said...

ab: ish dia ni, huhuhuh
yo la, gua surender! takkan nak tenung gambor siti boleh madi wajib. hehehe. tak kuasa den.


aku nak bgtau kat enchik menteri2 yang ko kaya, biar enchik2 menteri pnya datin kejar ngko. hehehe. ko kan bangka.

ab geldofg said...

kekayaan aku mana boleh lawan kekayaan pak2 menteri...kekayaannya adalah tujuh ptala lngit

handhalah ibnu kamil said...

yo betul2...enchik2 mentri kaya sgt. tak tau la duit dapat mana.


tak brani nak wat asumption, takut tersilap hukum!hehehe. aku serahkan kepada ab.

ab geldofg said...

diut mana lagi kalau duit cukai yg mak bapak kita byar....natel sngguh!


babi........

handhalah ibnu kamil said...

huhuhuh. enchik ab sungguh emosi nampaknya. ye ke? saya tak nak bayar cukai la..hehehhe



babi=sejenis bintang haram(tujukan kat siapa yer?)hhehehe

ab geldofg said...

aku tuju kt natel mteri lah...mrangkap anak menantu dia sekali...

natel babi!

handhalah ibnu kamil said...

owh..hehehhe. aku tak nak jadi menteri!


nanti kena panggil babi. heehhehe.

penjenayah.merah.jambu. said...

ceh..layan novel?
weewitt..suke taw :P

penjenayah.merah.jambu. said...

natel babi je si ab ni..
cubit mulut die tu karang baru tao..
jgn ajar anak2 ckp bukan2..eh?
salah2..hahahaha

handhalah ibnu kamil said...

penjenayah: hahaha. hobi saya layan novel. tapi bukan mat jiwang tau.


anak? hahaha. korang dah ada ank ke? jadi bleh la aku pgl untie penjenayah merah jambu kan?hehehe.


p/s : babi haram! cubit mulut uncle ab.

ab geldofg said...

erk...natel tu apa?

handhalah ibnu kamil said...

tak tau uncle ab. hehehe.


saya tidak bertanggungjawab,hehehe,

Sahabat

Sudi-sudilah menambah sebagai rakan ^^,