Monday, February 23, 2009

.memori dulu-dulu.

bzzzzzzz. otomen. hehehe.

assalamualaikum.

entri kali ni nak bawa sahabat2 sekalian yang seangkatan dengan saya. untuk mengimbau kisah kita dulu kala. jika ada yang nak tambah sila2 la ye.

korang yang lahir pada tahun 80-92 an mesti ingat kan peristiwa dan perkara yang kita lakukan. ala, waktu dulu2. mari kita imbau. waktu sekolah rendah, waktu hingus masih meleleh,..hehehehe.

1. kat sekolah dulu selalu ada salesmen yang datang bawa katalog buku dan buat promosi. hari ni dia datang bawa katalog. esoknya dia datang untuk tuntut bayaran. kita ni pun belila, walaupun buku tu dah tau apa ceritanya. hehehe. (budak2 biasalah....)

2.waktu kat library, nampak macam rajin baca buku, tapi sebenarnya tengok gambar je. bukan baca sgt pun. pasut siap gaduh lagi sebab berebut buku yang banyak gambar. hehehe. korang ingat tak? tapi bila sampai waktu program NILAM semua pakat pinjam buku. alaaa nak dapat anugerah la katakan! hehehe. (aku pun sama!)

3. waktu sekolah rendah dulu, budak2 waktu tu suka pakai pensel box yang ada sebelah menyebelah, sesiapa yang ada pensel box tu punya la bangga siot! hehehe. siap lip lap lagi. tapi kalo pakai sekarang huduh! hahaha.

4. waktu dulu2 suka betul main lawan pemadam, sampai pemadam tu tak diguan, sampai ada yang pemadam ada 10 biji! ish3. pemadam dah tak guna untuk memadam dah. hehehe. (aku ada 5 je)

6. pembaris pulak tak sah kalao bukan pembaris yang ada bergerigi, pastu dalam pembaris tu ada manik2 warna warni, cantik yengok dari jauh. budak2 perempuan la selalu macam ni. (aku takde pembaris) hahaha.

7.time pendidikan seni, semua tunjuk eksyen pandai melukis, ikan la, rumah la pokok dan lain2. semua nak kena puji, lukis dah kira cantik, tapi bila sampai waktu mewarna. pergh...hancur! ahhaha. aku tergolong dalam golongan tu)hehehe.

8. game yang popular waktu tu game 2d, takde la yang 3d, game yang pupular macam mario, zelda, dan sebagainya. semua pakai tape. best ooo waktu tu. hahah (budak sekarang tgk game ni tak bernafsu).

tora datang lagi!hehehe

9.waktu balik sekolah la paling best. terus singgah kedai, singgah kedai beli tora, takpun jojo, lagi satu dendang. feveret tu. hehehhe. (jgn cakap kat aku korang tak buat) hehehehe. cokelat dalam kotak mainan tu kadang2 bukan makan pun. hehehe, nak mainan je sebenarnya. betul tak?

10. kalau bab kasut pulak, korang ingat tak kasut yang ada lampu tu, yang iklan dia kasut tu buleh tembak alien? hahaha. tu pasal la kita2 lu buleh tertarik. mesti bangga siot kalau pakai kasut macam tu. hehehe.

11. siri kartun yang pemes waktu tu macam power rangers, otromen,thundercats, gaban, dragon ball,sailormooon dan lain2. tak bley ooo kalo miss, kalau tidak terlepas la sesi menyembang dengan kawan2 tentang isu2 semasa (pasal cerita karton yang baru tengok!hehehe). ada betul ka?

12. kalau setakat pokok kelapa tu no hal la... masih boleh panjat.. hebat seh.. hehehe. budak sekarang, pokok-pokok yang rendah haram diorang tak dapat panjat.


budak2 zaman sekarang takde dah mainan macam kita dulu2. dorang sekarang ngadap internet. main sms. hp tu kira wajib la ada. maju la katakan. kadang dorang lagi advance dari kita.


sekian sahaja hasil karya merepek dan merapu dari saya yang saya ciplak dan ditokok tambah menggunakan daya ingatan yang masih kuat tentang kenangan2 lalu. kalau korang nak tambah sila2 lah ya! hehehe. amatlah dialu2 kan.

p/s : mesti korang tengah senyum2 baca entri neh. aku tak tau la 30 taun lagi budak2 masa tu. apa agaknya dorang main ye? hehehe.


.the end.

13 comments:

AHMADSUFI6177 said...

ermmm sama la tue... walaupun aku lahir di penghujung 80an... tapi semua tue masih lagi berlaku.. mmg seketul la apayg kau cakap.. hik3...
klakar la...

ab geldofg said...

aku snyum.........sb zaman aku belum ada semua tu....

handhalah ibnu kamil said...

ahmad sufi : iye ke? satu umur mungkin kita.

ab : erk? abg la ab ni. taiko. hehehe. zaman ko mesti lagi best.

Adi Muslim (I LOVE ISLAM) said...

bleh wat usul debat ni

handhalah ibnu kamil said...

adi : usul debat? nantila usulkan kat ka bieb ye. hehehe.

penjenayah.merah.jambu. said...

tora!!
hikhik..sgt sengal,kotak besar,tp hadiah ntah hape2..
pastu ade jugak bai jual keropok yg dlm die bungkus pakai surat khabar,dapatlah hadiah dlm tu,dulu rege 20 sen,..sungguh2 beli taw!
ngeee~

penah men tak belon yang dalam tiub tu?
yang ade warne warne,ade bg straw kecik,tiup besar2 pastu tepek kat muke org..besnyeeeeee!

handhalah ibnu kamil said...

penjenayah.merah.jambu: dua2 aku penah beli. belon tu pun ada. seronok khianat org dulu2. ehhehe.

p/s :minta ampun pada sesiapa yg pernah aku khianat dulu.

humaiRah said...

hahah...tadi baru sebut dengan kawan pasal game mario...

handhalah ibnu kamil said...

hunairah : minta ke? nampaknya kita sama.

humaiRah said...

minat..tapi takut ah. kalu dah sampai masa kena berdepan dgn dragon, mesti tutup2 mata..tutup telinga. tkut musicnya. sampai skrg pun takut lagi.haha

handhalah ibnu kamil said...

hmairah: ish ada pulak. kecik je dragon tu. bukan besor. tak real. hehehe. nampaknya bab dragon kita berbeza. hehehehehe.

p/s: rindu nak main game. hehehehe.

Qayyum said...

weiyh abu..
kat sekolah ko dulu ada x gosok gigi ramai2 lepas waktu rehat kat tepi parit or longkang kat skola tu?

haha...
lawak tol time tu

handhalah ibnu kamil said...

ada..hahaha. kumur2 pastu buang...hahaha.. siuk eh!


ko mesti ndak gusuk gigi kan?
hahaha

Sahabat

Sudi-sudilah menambah sebagai rakan ^^,