Monday, April 1, 2013

Dulu

Dulu waktu aku kecil, dunia aku hanya berada di ruang lingkup aku, sangat kecil, aku dangkal, aku tidak berfikir panjang. cuma satu perkara yang sekarang aku bangga dengan diri aku ketika itu, aku punya cita cita, aku mahu jadi guru. aku mahu jadi cikgu. tanpa aku tahu, spesis manusia bagaimanakah aku akan ajar nanti.

yang aku tahu. aku jadi cikgu, aku mahu ajar orang pandai pandai. dan biar mereka berfikiran macam aku, mahu jadi cikgu. itu fikiran aku ketika itu. serius.

Sekarang, aku sudah jadi cikgu. oh, baru aku sedar, ia tidak semudah sangkaan aku dahulu. baru aku sedar, rupanya dulu cikgu aku bersusah payah memandaikan aku. baru aku sedar cikgu aku dahulu selalu makan hati dengan tingkah aku. tapi aku? 

sekarang pesan aku, anda mahu jadi cikgu? sediakan jiwa kalian. sediakan minat kalian. sediakan kesabaran kalian. mengajar itu ibarat pergi ke medan perang. cuma tiada pertumpahan darah sahaja. tapi peritnya, barangkali akan menjadi berganda jika tidak bersedia dengan ketabahan dan minat. 

jangan tanya aku. aku sudah bergelumang dengan dunia ini. doakan aku. doakan aku. doakan aku.

seperti mahu sahaja kembali ke zaman dahulu. tapi itu mustahil. kerana ada kematian yang menunggu aku di hadapan. 

Doakan aku sekali lagi. 


Senyum itu.

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Sahabat

Sudi-sudilah menambah sebagai rakan ^^,